مانند هر عمل جراحی دیگری، ریکاوری بعد از جراحی بینی نیاز به زمان و صبر زیادی دارد. بعد از جراحی بینی تورم و کبودی در اطراف چشم و بینی ایجاد می شود و می توان از کمپرس یخ و برخی از دارو ها برای کاهش ناراحتی استفاده کرد. محدودیتهایی در انجام فعالیت های بدنی در طول هفته اول یا کمی بیشتر وجود خواهد داشت. سر نیز باید در این مدت بالا نگه داشته شود تا به کاهش تورم کمک کند. کبودی و تورم معمولاً تا حدود دو هفته پس از جراحی به طور کامل برطرف می شود.
رعایت دقیق دستورالعمل های پزشک پس از جراحی برای نتیجه عمل شما بسیار مهم است. اینکه بعد از جراحی بینی چه داروهایی را باید مصرف کنیم و چه نوع داروهایی را نباید مصرف کرد؟ یا کدام دارو باعث بهبودی سریعتر و نتایج بهتر می شود؟ ابهاماتی هستند که همیشه بعد از جراحی بینی وجود دارد. پس از انجام جراحی بینی پزشک به شما خواهد گفت که چه نوع داروهایی را و در چه زمانی می توانید مصرف کنید. نوع و نحوه استفاده از این داروها می تواند تا حد زیادی به بهبودی سریع کمک بسیار زیادی کند. در این مقاله قصد داریم تا به معرفی پرمصرف ترین داروهایی که بعد از عمل بینی توسط اکثر پزشکان تجویز می شوند، بپردازیم.
توجه: مقاله زیر صرفا به معرفی برخی از رایج ترین دارو های بعد از عمل بینی پرداخته است. مصرف خودسرانه هیچ دارویی به هیچ عنوان توصیه نمی شود. قبل از مصرف هر دارو ابتدا با پزشک خود مشورت کنید.
نکاتی که قبل از مصرف دارو باید بدانید
رعایت و دانستن یک سری نکات قبل از شروع مصرف دارو بعد از جراحی بینی بسیار مهم است. اولین و مهمترین نکته این است که دارویی که مصرف می کنید باید با نظر پزشک یا جراح بینی مطابقت داشته باشد و به هیچ وجه نباید خودسرانه دارو مصرف کنید. حتما قبل از جراحی بینی تمامی آزمایشات لازم را انجام دهید و در صورت بروز هر گونه بیماری زمینه ای یا حساسیت پزشک خود در میان بگذارید زیرا در تجویز داروهای شما تاثیر مستقیم دارد. داروها را طبق توصیه دیگران مصرف نکنید زیرا شرایط جسمی و واکنش فیزیکی هر فرد به داروها متفاوت است. بهتر است پس از مرخص شدن مصرف دارو را بعد از عمل بینی برای کاهش تورم شروع کنید.
داروهایی که باید بعد از جراحی بینی مصرف شوند
مصرف داروهای پس از عمل بینی معمولاً بین ۶ تا ۸ ساعت پس از عمل بینی شروع می شوند. به طور کلی داروهایی که بعد از عمل بینی تجویز می شوند بیشتر عبارتند از: آنتی بیوتیک ها، مسکن ها، قرص های سرماخوردگی و قطره بینی مخصوص. در ادامه به بررسی برخی از این داروها خواهیم پرداخت.
داروهای مسکن
به جرات می توان گفت که مسکن ها جز مهم ترین دارو هایی هستند که شما باید بعد از انجام عمل جراحی بینی مصرف کنید. استامینوفن یکی از محبوب ترین مسکن هایی است که بعد از انجام عمل جراحی استفاده می شود. به طول معمول بعد از هر وعده غذایی برای کاهش درد و تورم های ایجاد شده پس از عمل جراحی بینی از مسکن ها استفاده می شود. بسیاری از پزشکان و جراحان بینی قرص ناپروکسن و ژلوفن را برای بیماران خود تجویز می کنند. سردرد، تورم صورت و همینطور بی خوابی علائم طبیعی هستند که بعد از جراحی ظاهر می شوند و به طور تدریجی و با استفاده از مسکن ها از بین می روند.
قرص های سرما خوردگی
قرص سرماخوردگی یکی دیگر از دارو هایی است که بعد از انجام عمل جراحی برای کاهش درد بینی، گلو درد، تورم و گرفتگی بینی و همینطور کاهش خونریزی استفاده می شود. بیماران می توانند قرص های سرماخوردگی را در سه وعده صبح، ظهر و شب مصرف کنند.
از قرص های سرماخوردگی برای کاهش عطسه و آبریزش بینی استفاده می شود. علاوه بر این پزشکان تا ۳ روز بعد از برداشتن پانسمان بینی، قرص های سرماخوردگی را برای بیماران تجویز می کنند.
قطره بینی پس از جراحی بینی
پس از اینکه تامپون از بینی خارج شود از قطره بینی برای جلوگیری از خونریزی های احتمالی پس از جراحی بینی استفاده می شود. شیوه مصرف این قطره به این گونه است که برای نتیجه گیری مناسب باید به مدت یک ماه هر شش ساعت یک بار چهار قطره در هر حفره بینی چکانده شود. همچنین برای نتیجه دهی مناسب تر بهتر است این قطره ها به حلق برسد.
قرص های آناهیل
قرص های آناهیل از ماده ای به نام بروملین موجود در آناناس ساخته می شوند. بروملین در کاهش کبودی بینی بعد از عمل بسیار موثر است. قرص های آناهیل نیز برای تسکین التهاب پوست بسیار مفید هستند.
پماد بعد از جراحی بینی
برای کاهش زخم ها و بخیه های موجود در بینی می توان از پماد های مخصوصی استفاده کرد. پماد زینک اکساید و پماد تتراسایکلین دو تا از موثر ترین پمادها برای کاهش زخم پس از عمل بینی می باشند. برای داخل بینی از پماد تتراسایکلین استفاده می شود. برای استفاده پماد را دو بار در روز (صبح و بعدازظهر) بر روی محل بمالید توجه داشته باشید که پماد باید داخل حفره های بینی مالیده شود.
آنتی بیوتیک های پس از عمل بینی
آنتی بیوتیک ها به طور معمول به منظور پیشگیری از عفونت های بعد از عمل تجویز می شوند. کپسول آموکسی سیلین ۵۰۰ یکی از پر مصرف ترین نوع آنتی بیوتیک ها است که هر ۶ ساعت یک بار باید مصرف شود. همچنین شما می توانید به مدت یک هفته کپسول سفالکسین را هر شش ساعت یک بار مصرف کنید.
در بسیاری از موارد دیده شده که عدم رعایت نظم در مصرف دارو های آنتی بیوتیک حتی میتواند منجر به عفونت شود که بستری مجدد و عوارض دیگری را به همراه خواهد داشت. در برخی از بیماران قطع کردن مصرف آنتی بیوتیک ها باعث پدید آمدن مشکلات متعددی شده است.
چه داروهایی را بعد از جراحی بینی نباید مصرف کرد؟
هرگز از داروهایی مشابه داروهای تجویز شده توسط پزشک استفاده نکنید. همچنین سعی کنید از داروهای رقیق کننده خون مانند آسپرین استفاده نکنید. به این دلیل که خطر خونریزی بعد از جراحی بینی را افزایش می دهند. پس از انجام عمل جراحی بینی مصرف برخی از مسکن ها میتوانند روند بهبودی را به طور زیادی کاهش دهند.
برخی از دارویی که پس از جراحی بینی نباید مصرف شوند عبارت اند از:
برخی از مسکن ها
متاسفانه بسیاری از افراد تصور می کنند که هیچ تفاوتی بین مسکن های مختلف وجود ندارد و می توانند بدون درنظر گرفتن نظر دکتر به طور خودسرانه هر گونه مسکنی را مصرف کنند. در صورتی که این موضوع می تواند باعث ایجاد عوارض بسیار بد و جبران ناپذیری برای افراد شود. به این دلیل که بعضی از مسکن ها غلظت خون را کاهش می دهند و باعث ایجاد کبودی و خونریزی میشوند.
داروهای رقیق کننده خون
دارو های رقیق کننده خون همانند آسپرین و بریلاووس به هیچ عنوان نباید پس از عمل جراحی بینی مصرف شوند. مصرف این نوع دارو ها باید به مدت دو هفته قبل و بعد از عمل جراحی بینی قطع شود.
راکوتان
راکوتان نوعی دارو است که برای افرادی که پوست های چرب و جوش دار دارند تجویز می شود و جز دارو های خطرناک بعد از عمل جراحی بینی به حساب می آید. مصرف خودسرانه این دارو می تواند بر نتایج عمل بینی تاثیر منفی بگذارد. همچنین حتی در برخی از افراد دیده شده که باید عمل خود را ماه ها به دلیل مصرف راکوتان عقب بیندازند.
امیدوارم این مطلب برای شما مفید بوده باشد و اطلاعات لازم را کسب کرده باشید. شما میتوانید سوالات و تجربیات خود را در زیر این مطلب با ما به اشتراک بگذارید.